Poradnik zakupowy

- jak kupować poprawnie?

Jak kupić parówki?

Wokół parówek od czasu do czasu toczy się ostry spór, w którym po jednym stronie są ich zwolennicy, a po drugiej przeciwnicy. Ci pierwsi twierdzą, że parówki są dobre i tanie, ci drudzy, że tak właściwie parówki nawet nie leżały koło mięsa. Nie ulega jednak wątpliwości, że większość z nas lubi jeść parówki, chętnie też dajemy je naszym dzieciom, którym również bardzo one smakują. Na rynku istnieje mnóstwo producentów parówek, które różnią się między sobą jakością. Wbrew pozorom tworzonym przez przeciwników parówek, jest możliwe kupić parówki dobre, których skład będzie jakościowo zadowalający.

Zdjęcie znalezione na stronie Wikipedia.org

Do wyboru mamy parówki drobiowe, wieprzowe i mieszane. Dwa pierwsze rodzaje muszą zawierać co najmniej 50% surowcu drobiowego bądź wieprzowego, natomiast parówki mieszane zawierają zarówno surowiec drobiowy i wieprzowy i musi on stanowić łącznie min. 50% składu. Sztuczne osłonki parówek są wykonane z poliamidu (dotyczy to parówek najniższej jakości) lub z celulozy, natomiast naturalną osłonką są jelita baranie, które używa się przy produkcji parówek o wysokiej jakości. Co znajduje się w parówce oprócz wkładu mięsnego? Woda stanowi ok. 30-40% składu parówki, oprócz tego w parówce znajdziemy jeszcze tłuszcz. Masarnie próbują różnych sposób, by obniżyć koszt produkcji parówek, niestety odbija się to na jakości produktu.

Jeśli na etykiecie znajdziemy słowo „skórki”, prawie na pewno mamy do czynienia z dodaną emulsją (czyli skórkami wieprzowymi bądź drobiowymi, które zostały zmielone).  Jeśli emulsja stanowi do 10% składu parówki można przymknąć na to oko. Należy również uważać na parówki wytworzone z mięsa oddzielonego mechanicznie – wykorzystuje się w nich np. korpusy drobiu, a w parówce oprócz mięsa znajdziemy cząstki kości i skóry – oczywiście zmielone. Duża ilość tłuszczu w parówce oznacza, że została ona zrobiona z tłustego mięsa o niskiej jakości, co przekłada się na jakość parówki. Jak w produkcji większości żywności, tak i w przypadku parówek stosuje się polepszacze. Nie unikniemy ich, ale warto wiedzieć, że im więcej emulgatorów, tym niższa jakość parówek.

Updated: 14 stycznia 2017 — 13:42

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poradnik zakupowy © 2017 Frontier Theme